Op 17 oktober was ik als commissielid bij de promotie van Bart Lameijer in de Agnietenkapel. Een interessante dag waarbij we promotiekandidaat Lameijer flink aan de tand hebben gevoeld over zijn proefschrift “Implementing Lean Six Sigma in Organizations” dat hij heeft geschreven binnen IBIS UvA. Eén van zijn belangrijke bevindingen is dat Lean Six Sigma niet via een standaard programma-aanpak ingevoerd kan worden omdat organisaties bij de invoering ervan te maken krijgen met diverse context-/organisatiespecifieke leer-events. Dit betekent dat de huidige praktische én wetenschappelijke implementatie en maturiteit modellen voor Lean six sigma niet (echt) werken aangezien ze allemaal het implementeren van LSS als een generiek off-the-shelf proces beschouwen.
Dit past precies bij wat ik in Hoofdstuk 7 van het Handboek Lean Management beschrijf, namelijk dat er verschillende valse starts en aandachtspunten zijn voor het invoeren en realiseren van Lean, waaronder dat het golf-gewijs invoeren van Lean , via een soort wasprogramma, niet werkt – ondanks de goedbedoelde adviezen van adviesbureaus die de succesverhalen van enkele financiële dienstverleners proberen te kopiëren. De valkuil is echter dat een dergelijk programma wordt ingericht als een traditioneel veranderprogramma, terwijl het opgezet en uitgevoerd dient te worden in Lean-perspectief met aandacht voor het ontwikkelen en professionaliseren van de organisatie met allerlei contextspecifieke vragen.
Zie ook de genoemde tips in hoofdstuk 7 van het Handboek Lean Management:
- Zet Lean in als ontwikkelmethode om de operationele organisatie te professionaliseren. Communiceer goed, juist en voortdurend.
- Verwacht geen wonderen van een management-methode zoals Lean Six Sigma. Het gaat om volhardendheid, plannen, faciliteren, continue managementaandacht en werkelijke betrokkenheid bij verbeteren en vernieuwen.
IBIS UvA is onderdeel van de Universiteit van Amsterdam dat hoogwaardige Lean Six Sigma opleidingen aanbiedt: van Green tot Master Black Belt
De Agnietenkapel is een middeleeuwse kapel dat door de Universiteit van Amsterdam wordt gebruikt voor academische plechtigheden zoals promoties en afscheidscolleges